Planinsko društvo Bled

Na Bledu je lepo, v gorah je še lepše

office 2013 product key shop You can find product key for microsoft office 2013 , microsoft office 2013 serial number, microsoft office 2013 product key , office 2013 activator Office Professional Plus 2013 Key Office Professional Plus 2010 Key http://www.cdkeypascher.com http://www.productkeysale.com

OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled

BLEJSKI KOZOROGI

KAKO SMO NASTALI

Pod okriljem Planinskega društva Bled in Osnovne šole Bled že od vseh začetkov poteka organizirano vodenje otrok v gore. Ledino je zaorala učiteljica  Marija Stare. Za njeno železno voljo smo ji še danes hvaležni.

( Zelo živo se spominjam, ko sem kot učenka recitirala na planinski slovesnosti v dolini Lepena. Pod okriljem PD smo taborili v Premanturi.  M. V.)

Mladinski odsek na PD Bled se je razcvetel v obdobju, ko je ljubezen do gora na osnovnošolske otroke prenašal Mišo Serajnik, kateri je prevzel vodenje od dotedanje voditeljice Anke Banič – Studen. Kam vse so se podali in splezali. Sredogorje in visokogorje, Julijci, Kamniške, Pohorje, Avstrija, italijanski Dolomiti, kjer so se udeležili mladinskih taborov, prav tako na Bavarskem v Nemčiji.

Kar nekaj let  so svojo vzdržljivost preverjali na  turno smučarskih taborih na Uskovnici, na Komni in kasneje na Lipanci.

Iz takratnih mladinskih vrst je zraslo kar nekaj planinskih vodnikov: Matej Ražen, Jerca Šolar, Rudi Polak, Aleš Poljanec, Katarina Ambrožič, Gašper Florjančič, Marko Vukaševič, Bojan Gogala, Željko Kovačevič,  kateri so se aktivno vključili v vodenje otrok v hribe. Kasneje so pri vodenju sodelovali še Marko Vukaševič, Bojan Gogala in  Željko Kovačevič.

Nekaj let so bili pod vodstvom Irene Burja in Aleša Poljanca učenci blejske šole zelo uspešni na tekmovanjih iz orientacije.

Organizacijo in vodenje sta po letu 1998  na šoli prevzeli mentorici planinskih skupin, Marina Vukaševič in Erži Žnidaršič. Pri pohodih sta sodelovali tudi  Mihela Mikelj in kasneje Irena Burja. Veliko veščin in znanja sta nam predala gorska inštruktorja Andrej Kecman in Tomaž Perše.

Vsako leto je bilo v povprečju izvedenih osem izletov. Nepozaben je bil jesenski treking v dolino Triglavskih jezer. Še bolj zabavno in poučno pa je bilo zimovanje na planini Jezero.

 

KAKO PA DANES?

PLANINSKI KROŽEK deluje preko šolskega leta na matični šoli na Bledu in tudi na obeh podružničnih šolah v Ribnem in na Bohinjski Beli. Vse skupine  med seboj tesno sodelujejo, saj se za vsak izlet dogovarjajo vse mentorice. Mentorice planinske dejavnosti so  Marina Vukaševič z najdaljšim stažem,  po planinskih letih mlajše pa Bernardka Bernard, Meta Skumavec in Alenka Branc Demšar.

Številu mentoric ustreza število nadobudnih članov, katerih jih je bilo v letu 2012 skupaj preko sedemdeset.

Vsako šolsko leto izvedemo približno osem planinskih izletov. Naravo izletov in stopnjo zahtevnosti prilagajamo starosti udeležencev. Tako nismo preveč zahtevni. Iščemo pa poti, ki so zanimive, poučne in občasno usmerjene na višje cilje. Izlet običajno traja šest ali sedem ur. Izlete poskušamo organizirati prvo ali drugo soboto v mesecu, a se močno prilagajamo vremenskim razmeram.

V pestrem izboru planinskih izletov sta dva že skoraj tradicionalna. To je jesenski izlet na planino Lipanca in zimsko – nočni pohod v dolino Tamar. Na ta dva povabimo tudi starše. Drugače pa gorske poti radi raziskujemo sami.

Poleg veselja in ljubezni do planinskih poti na šoli gojimo še druge dejavnosti, povezane s planinstvom.

Mentorice vodijo evidenco otrok, ki se vključujejo v planinski krožek in z udeležbo sodelujejo v akciji Planinske zveze Slovenije Mladi planinec.

Marina Vukaševič je mentorica Planinske šole, ki vključuje učence od 5. do 9. razreda. Tekmovanja Mladina in gore se je udeležila mlajša ekipa, ki ima v bodočih letih vse možnosti za odlično uvrstitev.

Ohranjamo stike s planinskim krožkom OŠ Gorje in skupaj izvedemo vsaj en izlet. V mesecu maju se bomo priključili taboru Hočem več na izletu po okolici CŠOD-ja Trilobit.

V planinskem krožku se imamo lepo. Idej in veselja za izlete nam kar ne zmanjka.

Edini problem je ujeti lep sobotni dan. Pa tudi to že uspešno rešujemo – na izlet gremo v popoldanskem času.

Pridružite se nam – vaši Kozorogi.

Nekaj slikic z izletov