Planinsko društvo Bled

Na Bledu je lepo, v gorah je še lepše

office 2013 product key shop You can find product key for microsoft office 2013 , microsoft office 2013 serial number, microsoft office 2013 product key , office 2013 activator Office Professional Plus 2013 Key Office Professional Plus 2010 Key http://www.cdkeypascher.com http://www.productkeysale.com

logoPlaninstvo ima v Blejskem kotu dolgo in bogato tradicijo že od Riklijevih časov naprej, ko so se z razvojem turizma pojavili prvi blejski gorski vodniki.
Leta 1895 so se Blejci pridružili Radovljiški podružnici Slovenskega planinskega društva in v 40-tih letih preteklega stoletja ustanovili blejsko poverjeništvo, ki je načrtovalo gradnjo lastne koče na Pokljuki. Po koncu druge svetovne vojne so bili v letu 1948 vključeni v PD Radovljica, 15. decembra 1949 pa so na Bledu ustanovili Planinsko društvo Bled.

Društvo je leta 1951 odprlo prvo Blejsko kočo na Lipanci, najeto od pašne srenje Grad in v letih 1976-1978 zgradilo lastno kočo. Poleg te, nove Blejske koče, poseduje tudi poslovno-gostinsko stavbo na Riklijevi cesti na Bledu. Danes šteje društvo okoli tristo članov, skupno s planinskim podmladkom.

Društvo dobro sodeluje s sosednjimi planinskimi društvi, MDO za Gorenjsko, PZS, TNP-jem, lokalnimi skupnostmi, Osnovno šolo Bled in je odprto za vse oblike sodelovanja.
Tradicionalna društvena prireditev z bogatim glasbenim programom je Dan blejskih planincev, ki se odvija pri Blejski koči na Lipanci, običajno na prvo nedeljo v septembru.

Na področju interesnih dejavnosti v društvu delujejo sledeče skupine:

–          planinski podmladek na Osnovni šoli Bled, ki vključuje še

–          športno-plezalni odsek, ki vzgaja mlade plezalce na umetni steni v OŠ Bled

–          vodniški odsek, ki skrbi za organizacijo in vodenje planinskih pohodov.

Na gospodarskem področju delujeta gospodarski in markacijski odsek, ki skrbi za cca. 168 km poti in steza.

 

NAČRTI IN ŽELJE:

V bodočih letih poglavitna načrta in želji kot izziv obenem, predstavljata prenova in dograditev Blejske koče in društveni izlet med slovenske izseljence v Barilloche na južni polobli.