Janez Petkoš (1947 – 2023)

Janez Petkoš je kot dolgoletni predsednik s svojim delom v Planinskem društvu Bled pustil neizbrisno sled. Društvu se je pridružil leta 1977, ko je vodil gradbeni odbor pri obnovi Blejske koče na Lipanci. Leto kasneje je bil izvoljen za predsednika in je društvo vodil celih 42 let.

V začetku njegovega predsedovanja je društvo opravljalo predvsem gospodarsko dejavnost in skrbelo za Blejsko kočo na Lipanci, gostilno Murka in tudi brunarico na Straži. Blejska koča je tudi po otvoritvi stalno potrebovala pozornost, od urejanja poti do planine, nove strehe, gradnje vodohrama, urejanja notranjih prostorov, do novotarij, katere je prinesel razvoj – od kolektorjev za ogrevanje vode, do tistih za pridobivanje elektrike. Seveda je bil Janez pri vsaki investiciji najbolj dejaven, tako organizacijsko, kot tudi s svojim delom. Večkrat je rad povedal, kako je bencinski agregat kar na svojem hrbtu nesel do koče.

Leta 1985 je društvo dobilo novega najemnika takratnega gostišča Murka, katera se je preimenovala v Okarino. Sprva zgledno sodelovanje, se je kasneje sprevrglo v pravo nočno moro. Osem let je Janez hodil po sodiščih, osem let se je boril, da je gostišče ostalo v naših rokah… Po končni zmagi je Janezu ostal grenak priokus in razočaranje nad sodnim sistemom, pa tudi za najemnikom je ostal velik dolg.

Konec osemdesetih in v začetku devetdesetih, je društvo štelo tudi do 700 članov. Mladinski odsek na blejski osnovni šoli je bil že zelo dejaven. Janez je na eni od sej upravnega odbora predlagal, da društvo ponovno začne organizirati planinske izlete tudi za člane. Od skromnih začetkov, ko je bil leta 1991 organiziran samo en izlet in še to bolj turističen pod Grossglockner, smo v 30. letih delovanja vodniškega odseka prišli do zavidljive številke izvedenih izletov. Člani lahko vsako leto izbirajo med 20. izleti, društvo pa ima sedaj osem licenciranih vodnikov. Nepozabni so izleti, ko nas je Janez kar nekaj let zapored na prvi spomladanski izlet popeljal v Belo Krajino.

Leta 1997, ko se je bližala 50. obletnica društva, je Janez dal pobudo, da se izvede izlet v Grčijo, z vzponom na 2917 m visoki Olimp. Izlet še danes velja za največji izlet našega društva, tako po udeležbi, kot po logistiki. Od 84 udeležencev se jih je 64 vzpelo do predvrha Skala, na sam vrh gore Bogov pa je stopilo 32 planincev. O samem izletu sem takrat posnel film in Janez mu je dal žlahtnost s svojim komentarjem, predvsem pa s svojimi pesmimi. Ena od njih, V gori, mi še vedno naježi kožo.

Janez je bil tako po rodu kot tudi po duši – Gorjan, močan, nepopustljiv, trmast in Belokranjec – nežen v duši, mehak kot brezov les. Tako je svoja naj globlja čustva izrazil in jih prelil v pesmi, katerih se je nabralo za dve pesniški zbirki, napisal je tudi roman in povest.   

Janez je leta 1998 izpeljal tatvino oz. prevzem stoletja. Pregovoril je Jožeta Tomca, da se iz Doma na Vogarju preseli v Blejsko kočo. Nadaljevanje zgodbe poznate, Jože je sprejemal planince in nas gostil vse do svoje upokojitve in še malo čez…

50 letnico društva smo v Janezovi organizaciji praznovali v Velikem salonu Grand hotela Toplice na Bledu. O imenitnosti praznovanja nam pove že podatek, da je med drugimi nastopil tudi dramski igralec in legenda slovenskega filma, Polde Bibič.

Leta 2006 je Janez pridobil novega najemnika za gostišče Murka, s katerim smo skoraj dvajset let dobro sodelovali. Vsaj tu Janezu nihče ni povzročal sivih las in se je lahko bolje posvetil delu v društvu, predvsem pa Lipanci.

Zapustil pa nam je dva majhna dolga. Janez je po Olimpu dolga leta gojil željo, da bi se člani društva odpravili v Južno Ameriko, natančneje Argentino in do naših izseljencev v Bariloche. Vedno je kaj prišlo vmes in ideja ni bila realizirana, pa tudi želja je bila malo nerealna. Drugi dolg pa je izdaja zbornika Planinskega društva. Že pred 20. leti je imenoval uredniški odbor, vendar pisoč, kot je bil, je nase prevzel skoraj vse delo in mu je enostavno zmanjkalo časa. Janez, delamo na tem in obljubim, da bo zbornik izšel do 75. obletnice društva.

Za konec bi si sposodil zapis našega člana Antona Marolta ob imenovanju Janeza Petkoša za častnega predsednika našega društva:

“S Teboj smo prehodili leta, nekateri desetletja. Ti veš, da so bili vmes vzponi in padci.
Postarali smo se skupaj z našo kočo, katere gradnjo si vodil. Kje so že tista leta… 
Nadaljeval si delo naše tovarišice Marije in mladini pokazal pot. Pot v gore. 
Ob petdesetletnici društva, smo skupaj s Teboj stopili na Olimp, mitično goro bogov. 
Z železno voljo si vodil društvo in se boril zanj. Tvoji ljubezni – LIPANCI – si predal več kot polovico življenja. Vse se spreminja, vse mine – sled pa ostane. In Ti si pustil Sled.”

Janez, še enkrat Ti hvala za vse, kar si storil za naše društvo. Počivaj v miru.

Rado UREVC, predsednik PD Bled

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>